Arbejdsløse østeuropæere tilbydes intensiv danskundervisning

Arbejdsløse østeuropæere tilbydes intensiv danskundervisning

Et nyt tilbud til yngre arbejdsløse østeuropæere kombinerer jobsøgning og sprogundervisning i et 13-ugers intensivt forløb.

Den 15. august begyndte de første kursister på det nye hold, der løbende tager nye kursister ind. Forløbet er et aktiveringstilbud, hvor kursisterne både modtager danskundervisning sammen og er opdelt på hold, der passer til deres niveau med henblik på at bestå modultest. Derudover får de hjælp til jobsøgning to dage om ugen, så vi både styrker deres kompetencer og hjælper dem tilbage på arbejdsmarkedet. ”Mange af kursisterne kom til Danmark for at arbejde, og de har så arbejdet så meget, at de ikke har fået lært dansk, til gengæld har de ret til dagpenge” fortæller underviser Merete Jung-Jensen.

Og netop det, at de alle er fra Østeuropa, har nogle fordele i undervisningen: ”De har for eksempel mange af de samme udfordringer med udtale. Det gør, at vi kan arbejde meget målrettet med sproglige udfordringer, der er fælles for holdet, og de er gode til at hjælpe hinanden,” fortæller Merete.

Og kursisterne er glade for forløbet: ”Merete er en rigtig dygtig lærer. Hun forstår at hjælpe mig med, hvordan ord skal udtales. Og så er det rigtig godt, at vi lærer dansk hver dag” fortæller polske Damian. Og selvom flere af dem kommer fra de samme lande, så er de gode til at fokusere på det danske, fortæller Alina fra Rumænien: ”Vi snakker meget dansk med hinanden. Også i pauserne med de andre fra Rumænien”.

Initiativet til oprettelse af holdet kommer fra Jobcenter Brøndby, som hen over sommeren konstaterede en stigning i antallet af ledige fra de østeuropæiske lande. Kate Fønsskov fra Jobcenter Brøndby har indtryk af, at østeuropæerne har planlagt at blive i Danmark og derfor prioriterer jobcentret at borgerne får lært dansk, så de ikke sander til i ledighed.

Der er optag på holdet hver mandag og tilbuddet fortsætter så længe der er et behov.