Den gode ansøgning

6 tips til den gode ansøgning

Den gode ansøgning

Hvordan kommer din ansøgning forrest i køen?

At skrive en god jobansøgning er svært. Der er krav og mange måder at gøre det på. Men du kan lære at blive dygtig til det.
Mange mennesker ved ikke, hvordan de skriver en god jobansøgning. Selvom du ved, hvad du kan og hvilket job du vil have. Det er svært at skrive klart og tydeligt, samtidig med at du får det vigtigste med.

Krav

Her er nogle krav som din ansøgning bør opfylde. Din ansøgning består af to dokumenter. Din motiverede ansøgning og dit CV. De to dokumenter fortæller forskellige ting. Dit CV fortæller om alt det du har lavet før. Tidligere jobs og uddannelse. Din motiverede ansøgning handler om, hvordan du vil løse konkrete opgaver, eller passer på konkrete krav i stillingsopslaget.
Din motiverede ansøgning skal være på én side, hverken mere eller mindre. Du skal have din kontaktinformation med i både ansøgning og CV.

Undersøg virksomheden

For at kunne skrive en god ansøgning skal du vide noget om virksomheden og jobbet. Start med at læse stillingsopslaget grundigt. Læs også på virksomhedens hjemmeside og deres facebookside. Du kan ringe til virksomheden og stille spørgsmål. Hvem er de? Hvad er vigtigt for dem?
Virksomheden vil gerne vide at du er drevet af en reel interesse for jobbet. Tænk over, hvad der motiverer dig ved jobbet. Er du motiveret af opgaverne? Af branchen? Virksomhedens produkter?
Jobsamtalen er det første skridt
Det første skridt i at få et job er at blive indkaldt til jobsamtale

6 gode råd

Vi har samlet 6 gode råd til din jobansøgning:

1. Kend din modtager

Der er forskel på at skrive til en stilling i et ministerium og på at skrive til en mindre privat virksomhed. Skriv på samme måde som din modtager.

2. Find din vinkel

Bestem hvad du gerne vil fortælle om dig selv og brug det til at holde en rød tråd i din ansøgning.

3. Opmærksomhed

Din overskrift og introduktion er meget vigtig. Arbejdsgiveren har kun kort tid til hver ansøgning. Hvis du kun bruger 15 sekunder på at læse din ansøgning, hvilket indtryk får du så?

4. Vær konkret

Når du skal skrive at du kan noget, så skriv en konkret historie, hvor du bruger den evne. Det er nemmere for arbejdsgiveren at forstå, hvad du kan, hvis de kan få konkrete eksempler.

5. Læg op til jobsamtalen

En god afslutning skal give læseren lyst til at møde dig og høre mere. Afslut med noget konkret, som du vil kunne uddybe til en samtale.

6. Feedback

Selv om du bruger lang tid på en tekst, er der næsten altid ting, du overser. Information du ikke får med, eller sprogfejl som du ikke selv kan få øje på. Få en ven eller kollega til at læse din tekst igennem inden du sender den. Snak om teksten. Hvordan virker introduktionen? Virker jeg motiveret for stillingen?
Rigtig god jobjagt derude!
(Artiklen er oprindeligt udgivet i Kursistbladet 37 – Juni 2017)