FVU var nøglen til Mias nye liv

FVU var nøglen til Mias nye liv

Mia havde ikke den nemmeste ungdom. Et liv med misbrug af alkohol og hash prægede hendes dagligdag. Men en dag sagde Mia stop, og med støtte fra kommune og familie lykkedes det hende at gennemføre en FVU-uddannelse hos VSK, og hun er nu godt på vej mod et bedre liv.

I folkeskolen kaldte læreren Mia for en ”fodbold-råber”. Det kan være svært at sidde stille, når man har ADHD. ”De fandt i 8. klasse ud af, at jeg havde ADHD, så jeg havde ikke rigtigt kunne følge med i skolen før der”, fortæller Mia, der husker sit første møde med hash, da hun var 15 år: ”Jeg så nogle, der gik og røg marihuana, og så valgte jeg at prøve det sammen med en veninde, og så gik det faktisk meget stærkt”.

Mia begyndte at ryge fast, og med stofferne kom også en ny omgangskreds, ”Man får dannet en masse venskaber, føler man, men det er jo egentlig ikke veninder, – kun så længe man er på stofferne”. De sad i åbne udestuer i kolonihaver og på skoler efter skoletid, hvor der var læ og lys, ”Jeg tænkte ikke over det dengang, men nu kan jeg godt se, at det var helt dybt godnat” fortæller Mia om de tidlige teenageår.

Mia fik også en kæreste, og da hun har svært ved at sige nej, afleverer han en dag et våben i hendes varetægt, uden at hun protesterer. Da Mia bliver anholdt på grund af den, vælger hun at sige stop:

”Jeg kan huske, at jeg sad i retten, hvor de snakkede om, hvorvidt jeg skulle ind at sidde eller ej. Jeg var så bange! Det var her, det gik op for mig, hvad det var jeg havde gang i.”

Et nyt liv

Mia skulle heldigvis ikke i fængsel, og hun begyndte derefter i behandling, hvor hun langsomt lagde det gamle liv bag sig. Hun begyndte at ane nye muligheder i fremtiden, og for at realisere dem blev næste stop FVU på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter.

”Til at starte med var jeg meget skeptisk, og jeg havde svært ved at møde frem til undervisning, men efter noget tid blev jeg mere stabil, og nu har jeg lært mere, end jeg nogensinde lærte i folkeskolen” fortæller Mia, der tilskriver underviserne hendes succes. Men Mia blev ikke kun stærkere fagligt, hun dannede også nye venskaber, der ikke udsprang af stofferne, ”Jeg har fået en rigtig god veninde, som jeg mødes med hver morgen og følges med”.

Mia blev færdig med FVU her i sommer og er blevet optaget på SOSU-skolen i Brøndby, da hun gerne vil arbejde med ældre mennesker.

Mias liv har ændret sig radikalt i løbet af de seneste år, og hun har mistet mange venskaber, men hun fortryder intet:

”Jeg har skubbet alle væk og har kun et par veninder og min familie tilbage. Men jeg har også følelsen af at have klaret noget, – at jeg godt kan! Mit liv er meget bedre nu, men det har også været en kamp”.